Een beetje geschiedenis

De handwerkvereniging 't Vingerhoedskruid is opgericht in 1991 en was destijds een voortzetting, onder een andere naam, van de Handwerkgroep Marthe Heeman.
Marthe Heeman organiseerde al sinds 1985 handwerktentoonstellingen in het museum Sterckshof.
Mooi verzorgd handwerk lag haar zeer nauw aan het hart en zij wilde absoluut de juiste technieken doorgeven aan de volgende generaties, handwerk werd immers niet meer aangeleerd in de scholen.
Toen zij in de zomer van 1991 overleed, schaarden nagenoeg al haar cursisten zich rond de nieuwe voorzitster, Suzy Timmermans, om samen het werk verder te zetten.
Er moest wel een nieuwe naam gekozen worden en hoe gelukkig de keuze van "Vingerhoedskruid" was blijkt vandaag nog steeds.
Vingerhoedskruid is een 2-jaarlijkse plant, onze handwerkvereniging komt nu om de 2 jaar "uit" met een - ook voor onszelf - steeds verrassende tentoonstelling.
Vingerhoedskruid stond lang geleden bekend als een toverkruid: in de loop der jaren hebben de borduursters steeds beter en beter leren toveren met naald en draad.
De plant heeft geneeskrachtige eigenschappen: Digitaline is een gekend geneesmiddel voor hartpatiƫnten. Dat borduren goed is voor de gezondheid, een perfect anti-stressmiddel is en veel vreugde schenkt, daar zijn alle leden van de vereniging heilig van overtuigd.
In onze vereniging worden de juiste handwerktechnieken nog steeds aangeleerd, wij blijven ons inspannen om de kunst en de kunde door te geven aan volgende generaties.
Op iedere tentoonstelling presenteren wij, naast onze eigen werken, bijzondere borduurwerken van binnen- en buitenlandse gasten.
In 2011 kunt u op onze tentoonstelling kennis maken met de borduurkunst van een hele bevolkingsgroep, de Miao.
Meer daarover in mijn volgend bericht!
Marie-Louise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten